fbpx
SEO Uyumlu Makale Yazımı

SEO Uyumlu Makale Yazmak İçin 9 İpucu

Kendi sayfasını Google’da en üstte görmek isteyen milyonlarca kişiyle yarışıyorsunuz. Bu blog yazımı ipuçlarına dikkat ederek yarışta öne geçebililirsiniz.

SEO uyumlu makale yazmak o kadar da zor değil. Grafik Servis SEO ekibinin hazırladığı bu 9 ipucunu dikkate alarak, ipi önde göğüsleyin. Eğer daha önce okumadıysanız WordPress SEO ayarları ile ilgili yazımızı da mutlaka okuyun.

1. Ele Alacağınız Konuya Karar Verin

SEO Uyumlu Blog Konusu Bulmak

Blog yazısının konusuna karar vermek en önemli şey. Çünkü ziyaretçilerinizin cevabını okumak istediği soru, aynı zamanda Google’a yazıp aradıkları şeydir. SEO uyumlu makale yazmaya başlamadan önce oturup bu soruların bir listesini çıkarın.

Grafik Servis ajansındaki müşterilerinden biri (adını gizli tutmamızı istedi) Google aramalarında ilk sayfada çıkan bir blog’un da sahibi. Yazdığı çok sayıda SEO uyumlu makale sayesinde kısa zamanda işini büyütmeyi başardı. Sırrını sorduğumuzda, gün boyu müşterilerin ona sorduğu soruları akşam evde dönünce bir deftere not aldığını söylüyor. Sonra yazılarının konusunu bu notlar arasından seçiyor. Siz de aynı şeyi deneyin!

2. Makalenin Yapısını Planlayın

Blog yazısı çok net bir yapı üzerine kurulmuş olmalı. Her SEO uyumlu makale, şu üç temel bölümü içermeli.

  • Konuya giriş yaptığınız bir bölüm (Önsöz ya da karşılama paragrafı);
  • Yazının gövdesi (Konuyu etraflıca ele aldığınız bölüm);
  • Sonuç (Yazıdaki en önemli mesajları özetleyip, sonuca vardığınız kısım)

Bu üç bölümde ne anlatacağınızı bir kaç cümleyle kendiniz için not alın. Sonra da oturup içini doldurmaya başlayın.

Shopify sitenizi, Shopify Türkiye uzmanları ile hayata geçirin!

TIKLAYIN

SEO Uyumlu Makale Planlama

3. Paragraflar Halinde Yazın

Kısa paragraflardan oluşan yazıların göze hoş göründüğü bir gerçek. Ama makalenizi sırf bu yüzden parçalara bölüyorsanız oturup bir daha düşünün!

Unutmayın, paragraflar yazınızın kendi başına anlamlı ve mantıksal parçalarıdır. Her paragraf adeta bir mini ana fikir içermeli ve makalenizin ana fikrine hizmet etmelidir.

4. Başlıklar Kullanın

Sadece okunaklı olması için değil, aynı zamanda bir SEO uyumlu makale sayılması için, yazınızın başlıklarla bölünmüş olması gerektiğini savunuyoruz. Böylece hem ziyaretçileriniz makale yapısını bir bakışta algılayarak akıcı bir şekilde okurlar. Hem de Google yazınızın içerdiği ana başlıkları kolayca tarayarak sitenizin yüksek rank almasını sağlayabilir.

Grafik Servis ekibindeki SEO uzmanı arkadaşlarımız, anahtar kelimelerden bazılarına başlıklarda mutlaka yer alması gerektiğini söylüyorlar. Ama bunu dikkatli yapmanız gerekiyor. Çünkü birden fazla anahtar kelimeye aynı başlık içerisinde yer verirseniz Google saçmaladığınızı düşünebilir. (Aslına bakarsanız, böyle düşünmekte haklı da sayılır!)

5. Diğer İçeriklere Link Verin

Bir paragrafta adı geçen bir konu hakkında yazılmış, başka bir içeriğiniz mi var? O zaman yazının içinden o makaleye mutlaka link vermelisiniz. Böylece hem okurlarınız hem de Google algoritması sizin bu konuda otorite olduğunuzu düşünmeye başlar ve sayfanız daha yüksek rank alır.

SEO Uyumlu İçerik

6. Düzenli Olarak Yeni İçerik Ekleyin

Sitenizin aktif ve canlı olduğunu Google’a göstermeniz gerekiyor. Bunun için düzenli aralıklarla yeni blog yazıları eklemelisiniz. Oturup toplu olarak yazı girmek iyi bir fikir değil. Yazıların yayın tarihleri arasını açmak da öyle.

Şimdi bir düşünün, önümüzdeki üç ay içerisinde, hiç aksatmadan ne sıklıkta yeni makale yazabilirsiniz? Ayda 1? Haftada 1? Haftada 2-3? Önemli olan buna karar vermeniz ve takvime de mutlaka sadık kalmanız.

SEO Anahtar Kelime Dağılımı

7. Yazı Uzunluğu ve Anahtar Kelime Dağılımına Önem Verin

Sırada SEO uyumlu makale kriterleri arasında en önemlilerinden biri var. Grafik Servis içerik ekibine danıştığımızda, bize ideal yazı uzunluğunun yaklaşık 700 kelime olduğunu söylediler. Anahtar kelimeler ise, yazının yaklaşık %1 – %2’sini oluşturmalı. Ayrıca anahtar kelimelerin yazı içerisine homojen bir şekilde dağılmış olduğuna da dikkat etmek gerekiyor.

Minimum uzun ise 300 kelime olmalı. 300 kelimelik bir makale içerisinde SEO için odaklandığınız anahtar kelime ortalama 5-6 kez geçiyor olmalı. Basit, ama etkili!

8. Yayınlamadan Önce Başkasına Okutun

Yazınız bitti. İyi bir SEO uyumlu makale yazdığınızı düşünüyorsunuz ve kendinizle gurur duyuyorsunuz. Durun, hemen YAYINLA düğmesine basmayın! Yazınızı taslak olarak kaydedin ve sizden başka birinin okuması için linki paylaşın.

Shopify sitenizi, Shopify Türkiye uzmanları ile hayata geçirin!

TIKLAYIN

Yazınızdaki yazım hataları ya da düşük cümleleri, başka bir göz daha kolaylıkla farkeder.

9. Sitenize Bir SEO Eklentisi Kurun

Sadece SEO uyumlu makaleler için değil, tüm sayfalarınızın arama motorlarında iyi bir rank elde etmesi için içeriğinizi yazarken ve güncellerken bir yardımcıya ihtiyacınız var.

Neyse ki özellikle WordPress kullananlar bu konuda çok şanslı. Yoast SEO ya da All in One SEO Pack gibi eklentiler ile, bu sayfada bahsettiğimiz tüm kriterleri sürekli gözetim altında tutabiliyorsunuz. Üstelik bu tip eklentiler, yazı üzerinde düzenlemeler yaparak bu kriterleri iyileştirmeniz için canlı istatistik ve önerileri görüntülüyor.

Sonuç:

Grafik Servis ekibindeki metin yazarlarına hep hatırlattığımız bir kuralımız var: Blog yazınızı sadece bir arama motorunun Örümcek Robotu okumayacak. Aynı zamanda gerçek bir insanın gerçek sorularına cevap bulduğu, akıcı bir şekilde yazmayı başarmanız gerekiyor.

Zor mu? Bizim için değil. Bu yazıyı okuduğunuza göre artık sizin için de kolay olacak!

 

    Leave Your Comment Here