fbpx
WordPress SEO Ayarları

WordPress SEO Ayarları İçin 9 İpucu

WordPress SEO ayarları bu şekilde uygulanırsa başarı garanti. İşte ilk sayfada çıkmak için mutlaka uygulamanız gereken SEO sırları.

WordPress SEO konusunda çok büyük kolaylıklar sunuyor. Doğru eklentileri yükleyerek ve doğru SEO ayarlarını yaparak rakiplerinizi arama sonuçlarında geride bırakmak artık hayal değil.

1. Arama Motoru Görünürlüğünü Kontrol Edin

Ayarlar menüsündeki Okuma seçeneğine tıklayın. Bu sayfanın en altındaki Arama Motoru Görünürlüğü özelliğinin kesinlikle engellenmemiş olması gerekiyor. Bu satırın yanına tik atılmış ise, kaldırın. İşte WordPress SEO ayarları için kontrol etmeniz gereken ilk madde.

2. Kalıcı Bağlantıları Düzenleyin

WordPress SEO başarısı için çok önemli bir konu da Kalıcı Bağlantılar (Permalinks), yani sitenizdeki yazıların URL yapısı. Grafik Servis ofisinde SEO ayarları yaparken ilk baktığımız şeylerden biri, Ayarlar menüsünde bulunan Kalıcı Bağlantılar sayfasında yer alıyor. Bu sayfadaki Genel Ayarlar başlığı altındaki seçenekler arasında Yazı İsmi ya da Özel Yapı seçili olmalı. Yazı İsmi seçeneği aktif olduğunda yazılarınızın URL adresi www.siteadresi.com/yazi-ismi örneğindeki gibi olur. Eğer Özel Yapı seçerseniz, araya bir de kategori ismi katabilirsiniz. Karar sizden, takdir etmesi Google’dan!

WordPress SEO Ayarları

3. Yoast SEO Eklentisini Kurun

WordPress için bir çok SEO eklentisi bulunsa da biz Grafik Servis olarak Yoast‘ı tavsiye ediyoruz. Yoast’ı rakiplerinden ayrıştıran en büyük özellik On-Page SEO denen, tek tek sayfa ve yazılar bazındaki arama motoru optimizasyonu konusunda size yol göstermesi. Her bir yazıda bir ya da daha çok anahtar kelimeye odaklanmanıza izin veriyor. Bu kelimelerin yazıda az ya da çok (tam istenen sıklıkta ve homojenlikte) geçtiğini analiz ederek size canlı olarak yol gösteriyor.

WordPress SEO ayarları başarısını hedefleyen ekiplerin kesinlikle Yoast SEO’yu kurmaları gerek. Bu eklentinin ücretsiz sürümü de epey iş görüyor. Paralı sürümün en büyük özelliği ise sayfa başına birden fazla anahtar kelimeye odaklanabilme kolaylığı.

Shopify sitenizi, Shopify Türkiye uzmanları ile hayata geçirin!

TIKLAYIN

Daha fazla ipucu için SEO uyumlu makale yazmanın inceliklerine odaklanan bu rehberimizi de okumanızı öneririz.

4. XML Site Haritası Oluşturun

WordPress SEO XML Site HaritasıWordPress’e bir XML Site Haritası eklerseniz, Google robot örümceği, sitenizdeki tüm sayfaları hiç atlamadan, tam da sizin istediğiniz sırada gezer ve indeksler. Aslında önceki maddede ele aldığımız Yoast ile birlikte, XML site haritası özelliği de geliyor. Yine de Grafik Servis ofisinde biz, ücretsiz bir WordPress SEO eklentisi oan Google XML Sitemaps‘i ayrıca kurmayı tercih ediyoruz. Bu eklenti SEO ayarları için vazgeçilmez olan düzenlemeleri bir kaç tıkla yapmanızı sağlıyor. Size kalan, site haritanızın adresini Google Search Console’a bildirmek.

5. Kırık Linkleri Tamir Edin

Sitenizde yayından kalkan ya da URL’si değişen sayfalar varsa, bunlar 404 hatası vermeye başlar ve Google nezdindeki SEO skorunuzu olumsuz etkiler. Google Search Console üzerinde düzenli olarak kontrol ederek, kırık linkleri tamir etmeniz gerekir. Bunun adına Yönlendirme diyoruz. WordPress SEO ayarları söz konusu olduğunda hem kırık linkleri kontrol etmek hem de değişen sayfaları yeni adreslerine yönlendirmek için kullanabileceğiniz en iyi araç yine Yoast SEO eklentisi.

Yoast’taki Regex yönlendirmeleri ile ağaç yapısı kalıcı olarak değişen çok sayıda sayfayı tek bir formül girerek düzeltebilirsiniz. Örneğin tek bir Regex formülü ile eski adresi www.siteadresi.com/urunler/urun-adi olan binlerce ürünü yeni adresleri olan www.siteadresi.com/katalog/kategori-ismi/urun-adi altına yönlendirebilirsiniz.

6. Site İçi Linkleri Arttırın

WordPress SEO Internal LinkGeldik WordPress SEO sırlarından en önemlisine. Diğer maddeleri az çok herkes bildiği için, sizi rakiplerinizin önüne çıkaracak asıl uygulama Site İçi Linkler (Internal Links) olacak.

Site içi linkler, sitenizdeki yazıların içinden diğer yazılarınıza verdiğiniz linkler anlamına geliyor. Google’un web sitenizi bir konuda otorite kabul etmesi ve arama sonuçlarında ilk sayfaya taşıması için bunu yapmanız şart. Kısacası, bir yazıda bir konuda bahsederken, o konuda yazılmış diğer bir yazıya mutlaka link vermelisiniz. Ve bu linklerin sayısı hiç de az olmamalı. (Neyse ki Yoast SEO, bu konuda da canlı tüyolar vererek size yardımcı oluyor.)

Bir de, yazılarınızı tarayarak, ilişkili kelimeleri kendi bulan ve site içi linkleri otomatik düzenleyen WordPress SEO eklentileri mevcut. Ancak bunları tavsiye etmiyoruz çünkü hem yavaşlamaya sebep oluyor hem de tutarlı bir yapay zeka seviyesi sunamıyor. Sonradan temizlemesi zor bir kirliliğe yol açması da cabası.

7. Web Sitenizi Hızlandırın

Unutmayın, Google hızlı siteleri seviyor. Yavaş yüklenen siteleri ise aşağı sıralara atıyor. Web sitenizi hızlandırmak için yapmanız gereken, öncelikle onu hızlı bir sunucuya taşımak. Siteniz hala yavaş yükleniyorsa bir önbellek (cache) eklentisi kurmalısınız.

Örneğin WordPress hosting hizmeti veren Cloudways hem hızlı sunucular hem de kendinden ücretsiz bir cache eklentisi olan Breeze‘i sunuyor. Bizim Grafik Servis ofisindeki tercihimiz ise bir Emre Vona tarafından geliştirilen WP Fastest Cache eklentisi.

WordPress SEO Hızlı Yükleme

WP Fatest Cache ya da Breeze ile WordPress SEO ayarları için gerekli tüm hızlandırma işlemlerini kolayca yapabilirsiniz.

8. Güvenliği Sıkılaştırın

Web siteniz hack edilirse ya da spam faaliyetlerinin kurbanı olursa kara listeye girersiniz ve yaptığınız SEO ayarları boşa gider. Hayalini kurduğunuz reklam gelirlerinden de olursunuz zira bir çok reklam ağı, kara listeye giren sitelerin başvurularını kabul etmez. Tabi bu başka bir yazının konusu.

İşte bu yüzden, WordPress SEO yaparken yararlanacağınızı belki de hiç düşünmediğiniz eklentiler güvenlikle ilgili olanlar. Grafik Servis olarak bizim tavsiyemiz Wordfence Security. Bu eklenti hem bir güvenlik duvarı olarak çalışıyor hem de WordPress sitenizi Malware saldırılarına karşı koruyor.

Shopify sitenizi, Shopify Türkiye uzmanları ile hayata geçirin!

TIKLAYIN

9. SSL / HTTPS Kullanın

WordPress SEO HTTPSGoogle bir süredir SSL güvenlik sertifikası olan web sitelerini, daha üst sıralarda listeliyor. SSL sertifikası olan bir web sitesinin adresi http yerine https ile başlar. Tarayıcı olarak Chrome kullanıyorsanız sitenizin güvenli olduğunu adres satırının sol tarafındaki yeşil kilit ikonundan anlayabilirsiniz. Bu bölümde Secure (Güvenli) yazısı yer alır. Şu anda gezmekte olduğunuz Grafik Servis web sitesinin de bu özelliği taşıdığını farketmişsinizdir.

WordPress SEO ayarları ne kadar iyi yapılmış olursa olsun Google aramalarında alt sayfalara düşmek istemiyorsanız, mutlaka HTTPS’e geçmiş olmalısınız.

SSL sertifikaları eskiden çok pahalı ve kurulumu da zor idi. Günümüzde çok sayıda ücretsiz sertifika sağlayıcı var. Biz Grafik Servis olarak Cloudflare’in sağladığı ücretsiz sertifikayı tüm müşterilerimize öneriyoruz. Cloudflare aynı zamanda bir CDN altyapısı da sağladığı için siteniz daha hızlı yüklenmiş oluyor.

Sonuç:

Görüldüğü gibi arama motorunda öne çıkmanın sırrı sadece SEO uyumlu makale yazmaktan geçmiyor. Aynı zamanda WordPress SEO ayarları konusunda da tüm maddeleri disiplin içinde uygulamak gerek.

Grafik Servis ekibi olarak müşterilerimizin web tasarım projelerinde SEO ayarlarına özen gösteriyoruz. Siz de Google’da üstte çıkmak istiyorsanız SEO ekibimize danışın.

Tasarımla kalın!

 

    Leave Your Comment Here